GYIK

A leggyakrabban előforduló témákról itt olvashatsz


A Lexan vagy a polikarbonát a jobb?

A Lexan a világ egyik  legjobb (ha nem a legjobb) polikarbonát lemeze. Lemezeik még mindig a legjobb minőségben, két oldalon UV védett kivitelben és könnyítés nélkül készülnek. A Lexan lemezek sárgulási indexe a legjobb a piacon és 2 falú kivitelének köszönhetően az egyik legerősebb 1.7kg/m2 súlyú lemez a piacon!

...Kevesebb alátámasztás olcsóbb szerkezet...

Az X struktúrás lemezek a kamraszerkezetüknek köszönhetően merevebbek, ami nem azt jelenti, hogy erősebbek is. Kevesen tudják, de a legtöbb jó minőségű polikarbonát lemezt (10mm 2 falú normál súly - nem light) elég 1050mm-kénti párhuzamos alátámasztással felrakni és az alacsonyabb hőszigetelési érték mellett a falazatuk erősebb, hiszen itt az adott súlyból nem kell még belső kamraszerkezetet is kialakítani. A kevesebb alátámasztást az X struktúrás lemezek esetén célszerű inkább egy másik szemszögből vizsgálni: Nem az X struktúrás lemezek igényelnek kevesebb alátámasztást, hanem a light lemezek többet...

X struktúrás vagy 2 falú?

Ahogy a fenti részben is írtuk, az X struktúrás lemezek (10mm vastagság) súlya megegyezik a normál 2 falú polikarbonát lemezekével (pl. Lexan), ami 1.7 kg/m2, így viszont az összes fala vékonyabb, mint a hagyományos 2 falú lemezeké. Az X struktúrás lemezek hőszigetelő képessége általában jobb 2 falú társainál, ám 10mm-es vastagságban az elérhető (kb. 2.2 W/m2xK) érték még mindig nem elégséges pl. egy télikert kivitelezéséhez.Összességét tekintve, ha egy erős és jó hőszigetelőképességű lemezt keresel, érdemes minimum 16mm-es vastagságban gondolkodni. Itt az elérhető hőszigetelő képesség már (Lexan 9X) 1.77 W/m2xK.

Mi történik, ha nem a megfelelő végzáró szalagot használom?

Nagyon fontos, hogy az üregkamrás lemezek végzárásához megfelelő szalagot és profilt használjunk. Gyakran halljuk, hogy "jó lesz az szalag nélkül, jobban szellőzik!" vagy "biztos van otthon valamilyen ragasztószalag". Nézd meg az alábbi videót, ahol a bal oldali lemezt egy jó minőségű...csak nem erre a célra fejlesztett (porzáró) szalaggal zárták le, a jobb oldali lemezt pedig az általunk forgalmazott pára (nedvesség) áteresztő szalaggal,. Az eredeti pára áteresztő szalagok áteresztik a nedvességet, de a koszt nem! Használj TE is eredeti pára áteresztő szalagot!


A vízorros profil...   van különbség?

Igen van!

A bal oldali képen az általunk forgalmazott (vásárlóink közt csak Nagy vízorros profilnak hívott) vízorros profilt látod, jobb oldalon pedig a "kis vízorros profilt". Hogy mi miért nem hívjuk a "Nagy vízorros profilt" Nagy-nak? Mert ez a típus a normál vízorros profil... Használd, ha szeretnéd megvezetni a csapadékot!

Tanács: érdemes 50-60cm-ként kifúrni a profilt a jobb szellőzés érdekében. (Részletesebben később.)

1 UV vagy 2UV?

A legtöbb esetben nincs szükség mindkét oldali UV védelemre. Miért keresik mégis egyre többen? Néha csak jó marketing fogás, de azért akadnak olyan kivitelezések, ahol számít. Abban az esetben, ha egy teraszt szeretnél lefedni, semmi nem indokolja, hogy neked szükséged volna két oldalon UV védett lemezre (...tudjuk...szórt UV sugárzás, visszaverődő sugarak... Hidd el, 20 éve sem volt másképp és még mindig vannak olyan egy oldalon UV védett lemezek  abból az időből, amiket most cserélünk...). Viszont, ha függőlegesen építed be a lemezeket, ahol mindkét oldalról süt a nap (pl. terasz elválasztók, korlátok, nyitható kültéri ajtók, esővédők, autómosók stb.), ott érdemes ebben az irányban gondolkozni. No meg arra az esetre, ha félsz, hogy aki beépíti a polikarbonátot, előbb lehúzza a védőfóliát, aztán elfelejti, melyik is volt az UV védett oldal :)

Természetesen nem választasz rosszul, ha a két oldalon UV védett lemez mellett döntesz.

Kapcsolat:


Telefon: +36 1 424 0380, +36 1 424 0382, +36 1 424 0383
E-mail: [email protected]
Cím: 1222 Bp., Háros utca 11.

Nyitvatartás:

Hétfő – Csütörtök: 8.00 – 16.45

Péntek: 8.00 – 15.30

Szombat – Vasárnap: Zárva

0
Vink Plast Kft. - 1222 Bp., Háros utca 11. - E-mail: v[email protected] - Tel.: +36 (1) 424 0380

 .